Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrine z foie gras

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Terrine z foie gras - składniki:
  • 1 stłuszczona gęsia wątroba (ok. 600 g) może być mrożona
  • 1/2 l mleka
  • 130 ml armaniaku
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz
Terrine z foie gras - sposób przygotowania: Schłodzoną wątrobę włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw, by zmiękła. Po 5 min wyjmij ją, osusz, połóż na desce i dłońmi rozdziel dwa płaty, większy i mniejszy. Środkiem rozchodzą się żyłki i nerwy, które należy delikatnie i dokładnie usunąć. Można sobie pomagać nożem. Oczyszczoną wątrobę włóż do miski, posyp solą, cukrem, pieprzem i zalej armaniakiem. Zafoliuj, wstaw na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 135 st. C. Ułóż ciasno wątrobę w ceramicznym naczyniu do pieczenia z przykrywką i wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Piecz 35 min w kąpieli wodnej. Wyjmij terrine, odlej część tłuszczu, który się wytopi, zachowaj. Po ostudzeniu przyciśnij równomiernie wątrobę w naczyniu. Jeżeli nie masz płaskiej przykrywki, wytnij kształt z tektury i zawiń w folię aluminiową. Obciążoną terrine odstaw do schłodzenia. Następnego dnia zdejmij obciążenie i zalej terrine zachowanym osobno, podgrzanym tłuszczem. Ponownie wstaw ją do lodówki. Podawaj na zimno w naczyniu, w którym się piekła.