Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrine z foie gras
Terrine z foie gras - składniki:
Terrine z foie gras - sposób przygotowania:
Schłodzoną wątrobę włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw, by zmiękła. Po 5 min wyjmij ją, osusz, połóż na desce i dłońmi rozdziel dwa płaty, większy i mniejszy. Środkiem rozchodzą się żyłki i nerwy, które należy delikatnie i dokładnie usunąć. Można sobie pomagać nożem. Oczyszczoną wątrobę włóż do miski, posyp solą, cukrem, pieprzem i zalej armaniakiem. Zafoliuj, wstaw na noc do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 135 st. C. Ułóż ciasno wątrobę w ceramicznym naczyniu do pieczenia z przykrywką i wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Piecz 35 min w kąpieli wodnej. Wyjmij terrine, odlej część tłuszczu, który się wytopi, zachowaj. Po ostudzeniu przyciśnij równomiernie wątrobę w naczyniu. Jeżeli nie masz płaskiej przykrywki, wytnij kształt z tektury i zawiń w folię aluminiową. Obciążoną terrine odstaw do schłodzenia. Następnego dnia zdejmij obciążenie i zalej terrine zachowanym osobno, podgrzanym tłuszczem. Ponownie wstaw ją do lodówki. Podawaj na zimno w naczyniu, w którym się piekła.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki