Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sushi dla początkujących
Sushi dla początkujących - składniki:
Sushi dla początkujących - sposób przygotowania:
Wszystkie egzotyczne składniki kupisz w sklepie z azjatycką żywnością, czasami w delikatesach. Ugotuj ryż do sushi, kiedy stygnie i odparowuje w dużym naczyniu dopraw posłodzonym octem ryżowym. Awokado, paluszki krabowe, ogórki, ryby pokrój w długie słupki. Wszystkie składniki ustaw przed gośćmi, będą potrzebowali miejsca do rolowania, desek do krojenia, półmiska do ustawiania gotowych sushi i miseczek do maczania. Na macie połóż listek nori chropowatą stroną do góry, na jednej trzeciej powierzchni, zostawiając margines u góry, nałóż płasko ryż, na środku ryżu - odrobinę wasabi i słupki wybranych dodatków; roluj ciasno; krój rulon na małe kawałki - maki sushi. Można rolować w dłoni, tworząc jak najmniejszy (i tak będzie duży) rożek - california rolls. Maczaj w sosie sojowym z wasabi, między sushi z różnymi dodatkami przegryzaj płatki marynowanego imbiru; jedz pałeczkami, podawaj piwo, sake, zieloną herbatę.
- ryż do sushi o okrągłych ziarnach
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- wasabi
- marynowany imbir
- glony nori
- pałeczki
- Przydatne: mata do rolowania
- rzodkiew seczuańska
- czarny i biały sezam
- Potrzebujesz również: cukru
- awokado
- świeżych ogórków
- wędzonego łososia i węgorza
- dużych krewetek
- jajek
- kety - ikry łososia (tzw czerwony kawior)
- paluszków krabowych
Informacje o Sushi dla początkujących
-
Sushi dla początkujących
Japońska kuchnia opiera się na niewielu podstawowych składnikach i nielicznych przyprawach. Najważniejszymi są: ryż, produkty sojowe, warzywa i, oczywiście, owoce morza. Złośliwi mogą powiedzieć, że Japończycy zjedzą wszystko, co pływa oprócz łodzi podwodnej. I nie jest to chyba
-
Striptiz z kucharzem
w formie vintage party. Sushi dla początkujących Niezbędne: ryż do sushi o okrągłych ziarnach, sos sojowy, ocet ryżowy, wasabi, marynowany imbir, glony nori, pałeczki. Przydatne: mata do rolowania, rzodkiew seczuańska, czarny i biały sezam
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki