Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biszkopt z jabłkami

Autor
A A A
  • Biszkopt z jabłkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Biszkopt z jabłkami - składniki:
Biszkopt z jabłkami - sposób przygotowania: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dosyp proszek do pieczenia, a na koniec dodawaj kolejno po 1 żółtku, cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj (łyżką). Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłóż jabłka, blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 50-60 minut, aż ciasto urośnie i będzie miało złocisty kolor, a patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wystudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.