Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paluchy drożdżowe z łososiem

Autor
A A A
  • Paluchy drożdżowe z łososiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Paluchy drożdżowe z łososiem - składniki:
Paluchy drożdżowe z łososiem - sposób przygotowania: Przygotuj paluchy: Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. Na małym ogniu w rondelku roztop masło, dolej mleko i odstaw do ostygnięcia (mleko z masłem musi być lekko ciepłe, ale nie gorące, bo drożdże nie urosną). Wkrusz drożdże, dodaj cukier, zamieszaj i odstaw. Gdy roztwór zacznie lekko bąbelkować, przelej do doprawionej mąki i dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je zagnieć. Porcje ciasta rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój w paski o szerokości 1 cm. Z każdego paska uformuj wałeczek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby między wałeczkami zachować odstęp, bo podczas pieczenia urosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z włączonym termoobiegiem) i piecz ok 10 min, aż paluchy będą złociste. Wyjmij z pieca i ostudź. Plastry łososia pokrój na szerokie wstążki, skrop sokiem z cytryny. Każdy paluch owiń plastrem łososia i rukolą.