Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Paluchy drożdżowe z łososiem
Paluchy drożdżowe z łososiem - składniki:
Paluchy drożdżowe z łososiem - sposób przygotowania:
Przygotuj paluchy: Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. Na małym ogniu w rondelku roztop masło, dolej mleko i odstaw do ostygnięcia (mleko z masłem musi być lekko ciepłe, ale nie gorące, bo drożdże nie urosną). Wkrusz drożdże, dodaj cukier, zamieszaj i odstaw. Gdy roztwór zacznie lekko bąbelkować, przelej do doprawionej mąki i dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je zagnieć. Porcje ciasta rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój w paski o szerokości 1 cm. Z każdego paska uformuj wałeczek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby między wałeczkami zachować odstęp, bo podczas pieczenia urosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z włączonym termoobiegiem) i piecz ok 10 min, aż paluchy będą złociste.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Plastry łososia pokrój na szerokie wstążki, skrop sokiem z cytryny. Każdy paluch owiń plastrem łososia i rukolą.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki