Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina warzywna
Terrina warzywna - składniki:
Terrina warzywna - sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w słupki o przekroju zbliżonym do średnicy fasolki, przełóż do miseczek. Fasolkę rozmroź i zblanszuj: wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 1-2 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osusz i przełóż do miski. Warzywa delikatnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Przestudzony beszamel dopraw gałką muszkatołową, dodaj starty ser i żółtka, wymieszaj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i stopniowo, delikatnie wymieszaj z beszamelem.
Przygotuj papier do pieczenia do wyłożenia niewielkiej keksówki. Zanurz go w wodzie, otrząśnij, zgnieć, a następnie delikatnie rozwiń - dzięki temu łatwiej będzie wyłożyć nim keksówkę tak, aby przylegał do brzegów foremki.
Do foremki nakładaj dosyć ściśle warstwy marchewki, fasolki i ziemniaków, przekładając je za każdym razem warstwą białego sosu. Wyrównaj powierzchnię terriny i ostukaj foremkę, żeby sos dokładnie wypełnił formę.
Keksówkę wstaw do większej brytfanki. Brytfankę napełnij gorącą wodą do poziomu ok. połowy wysokości formy z terriną. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Terrinę piecz w kąpieli wodnej przez półtorej godziny. Po upieczeniu przestudzoną terrinę delikatnie wyjmij z foremki, zdejmij papier i pokrój na plastry. Podawaj na ciepło z wyrazistym sosem, np. pesto bazyliowym, sosem z anchois, czosnku i octu winnego czy ostrą salsą pomidorową.
- 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 500 g marchwi
- 500 g ziemniaków
- 500 g beszamelu
- 4 jaja
- 50 g startego sera typu parmezan
- oliwa
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- pesto bazyliowe jako dodatek
Informacje o Terrina warzywna
-
Terrina
przygotowane w foremce do terriny. Terrina warzywna Terrina warzywna z Tyrolu Terrina szparagowa z sosem Dijon Terrina z łososia wędzonego Terrina rybna
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki