Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Panierowany łosoś na czarnym risotto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Panierowany łosoś na czarnym risotto - składniki:
Panierowany łosoś na czarnym risotto - sposób przygotowania: Robimy sos: łączymy żółtko, śmietankę i sok z cytryny w metalowej misce, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy na parze, aż sos zgęstnieje. Dodajemy kawior, doprawiamy solą (jeśli trzeba) oraz cukrem. Robimy risotto: na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gotujemy 15 minut, aż ryż zmięknie (jeśli nie wchłonie całego płynu, odlewamy nadmiar). Dodajemy wino, śmietankę, parmezan i posiekany rozmaryn. Zdejmujemy z ognia. Łososia panierujemy z jednej strony, zanurzając w panierce, jajku i znów w panierce. Solimy stronę bez panierki, smażymy na złoty kolor na oleju, zaczynając od panierowanej strony, następnie przysmażamy kolejne boki. Jeżeli filet jest gruby, można upiec go w piekarniku nagrzanym do 170°C (5 minut). Na talerzu układamy risotto, łososia, polewamy sosem, dekorujemy pomidorkami i rozmarynem.