Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Panierowany łosoś na czarnym risotto
Panierowany łosoś na czarnym risotto - składniki:
Panierowany łosoś na czarnym risotto - sposób przygotowania:
Robimy sos: łączymy żółtko, śmietankę i sok z cytryny w metalowej misce, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy na parze, aż sos zgęstnieje. Dodajemy kawior, doprawiamy solą (jeśli trzeba) oraz cukrem. Robimy risotto: na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gotujemy 15 minut, aż ryż zmięknie (jeśli nie wchłonie całego płynu, odlewamy nadmiar). Dodajemy wino, śmietankę, parmezan i posiekany rozmaryn. Zdejmujemy z ognia. Łososia panierujemy z jednej strony, zanurzając w panierce, jajku i znów w panierce. Solimy stronę bez panierki, smażymy na złoty kolor na oleju, zaczynając od panierowanej strony, następnie przysmażamy kolejne boki. Jeżeli filet jest gruby, można upiec go w piekarniku nagrzanym do 170°C (5 minut). Na talerzu układamy risotto, łososia, polewamy sosem, dekorujemy pomidorkami i rozmarynem.
- Składniki dla 1 osoby Sos:
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- odrobina soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki kawioru czerwonego i czarnego
- sól i cukier do smaku
- Risotto:
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek czarnego ryżu (typu venere można też użyć arborio)
- 1/3 małej cebul
- ok. 200 ml wywaru rybnego lub warzywnego
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki śmietanki 30%
- odrobina startego parmezanu
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- Panierka:
- 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
- 1 i 1/2 łyżki świeżo startego parmezanu
- odrobina skórki otartej z limonki
- 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 roztrzepane jajko
- Oraz:
- ok. 150 g filetu z łososia
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe
Informacje o Panierowany łosoś na czarnym risotto
-
Czarny ryż - dla zdrowia i smaku
wszystkie składniki dodając 2 łyżki oliwy oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Autor: Paulina Malewska Zobacz także: Panierowany łosoś na czarnym risotto Surówka z botwinki, czarnego ryżu i kolendry z czarnymi porzeczkami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki