Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brązowy ryż z soczewicą i marchewką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Brązowy ryż z soczewicą i marchewką - składniki:
  • ok. 100 g brązowego ryżu
  • ok. 100 g soczewicy (dałam brązową ale może być też czerwona lub zielona)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka/indyka (w wersji wege pominąć)
  • 2 spore marchewki
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
  • ok. 200 ml pasaty pomidorowej
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
  • ok. 1-2 łyżeczek mielonej kolendry
  • ok. 1-2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego
  • ostra i słodka papryka w proszku (można dać zamiast ostrej papryki po prostu jedną papryczkę chilli)sól
  • pieprz do smaku
  • Do dekoracji: świeża natka pietruszki lub kolendra
Brązowy ryż z soczewicą i marchewką - sposób przygotowania: Brązowy ryż oraz soczewicę najlepiej jest namoczyć na kilka godzin, żeby później szybciej się ugotowały. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Następnie dorzucamy posiekany czosnek (jeśli używacie świeżej papryczki chilli to wrzućcie ją teraz) i mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę (można wsypać np. po płaskiej łyżeczce, a później jeszcze doprawić do smaku). Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę (można użyć też mielonej), oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię. Wszystko lekko podsmażamy aż mięso zetnie się z wierzchu. Dodajemy ryż, soczewicę oraz pokrojone w dość cienkie pół-talarki marchewki. Zalewamy bulionem oraz pasatą pomidorową, przykrywamy i dusimy ok 30 minut, aż ryż, soczewica i marchewką będą miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Doskonałe będzie też następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.