Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto kasztanowe
Ciasto kasztanowe - składniki:
Ciasto kasztanowe - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, esencję waniliową, jajka, przecier kasztanowy i mleko. Mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą, na koniec dodajemy kawę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na kilka minut w piekarniku, by po wyjęciu nie opadło.
Rada: Krem kasztanowy - niezbędny do nadania niepowtarzalnego smaku temu deserowi, można kupić w większych sklepach w słoiku lub w puszce.
- 250 g mąki
- 120 g kakao w proszku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 jajka
- 280 g przecieru z kasztanów jadalnych (słodzonego)
- 330 ml mleka
- 130 ml zimnej kawy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki