Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placki selerowo-ziemniaczane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placki selerowo-ziemniaczane - składniki:
Placki selerowo-ziemniaczane - sposób przygotowania: Obrane selery i ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych otworach. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju. Do utartych selerów i ziemniaków dodajemy cebulę, 100 g mąki i jajka, masę mieszamy i przyprawiamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy owalne placki, rumieniąc je z obu stron. Przygotowujemy sos: Z mąki i części masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją ciepłym bulionem i zagotowujemy. Umyte pieczarki kroimy, a potem smażymy na pozostałym maśle, dodajemy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i natkę. Gorącym sosem polewamy placki.