Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaczane kulki sezamowe
Ziemniaczane kulki sezamowe - składniki:
Ziemniaczane kulki sezamowe - sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na suchej patelni prażymy sezam. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Toczymy w dłoniach zgrabne kuleczki. Każdą wrzucamy do miseczki z czarnym sezamem (lub białym wcześniej uprażonym). Kulki dekorujemy blanszowanym migdałem. Wkładamy na tacy do lodówki, aby stężały. Ta przekąska to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
Rada: W Indiach nasiona czarnego sezamu są uważane za środek wzmacniający organizm w chłodnej i wilgotnej porze roku.
- szklanka ugotowanych ziemniaków
- 1/3 szklanki sezamu czarnego lub białego
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
- migdały blanszowane
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki