Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jajka zapiekane z fetą i pomidorami - składniki:
Jajka zapiekane z fetą i pomidorami - sposób przygotowania: Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy zioła i pomidory i, odrobinę wody oraz przyprawy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut. Na głębokiej patelni (z żeliwną rączką) smażymy na oliwie czosnek z oregano. Wrzucamy pomidory i smażymy przez minutę. Dolewamy sos pomidorowy i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy chleb, rozkładając kostki równo na całej powierzchni. Wbijamy jajka, na wierzchy rozkładamy fetę. Dusimy przez 2 minuty, aż białka zaczną się ścinać. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5 minut.
Jajka faszerowane guacamole

Informacje o Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

  • Feta na 9 sposobów

    Feta na 9 sposobów

    gorące jako przystawkę. Autor: Theofilos Vafidis Zapiekane jajka z pomidorami i fetą świetnie sprawdzą się jako leniwe, sycące letnie śniadanie. Pamiętaj, aby do zapiekania używać patelni z żeliwną rączką, której nie straszna wysoka temperatura panująca w piekarniku. Jajka zapiekane z fetą i

  • Śniadanie bez pośpiechu

    Śniadanie bez pośpiechu

    Na początek jajecznica na "wyższym poziomie", czyli zapiekane jajka z dodatkiem słonej fety, soczystych pomidorów i ziół. Najlepiej wykorzystać do nich prawdziwą fetę, ponieważ z tzw. serków typu feta (czy też: typu greckiego) może się wytopić zbyt dużo wody. Jajka zapiekane z fetą i