Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z soczewicy z borowikami
Sałatka z soczewicy z borowikami - składniki:
Sałatka z soczewicy z borowikami - sposób przygotowania:
Do dużego garnka wkładamy soczewicę, cebulę, marchewkę, selera, liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Wlewamy wodę, tak by zakryła składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 45 minut na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozpadająca sią. Wszystko odcedzamy, wyrzucamy warzywa. Na patelni podgrzewamy 50 ml oliwy, dodajemy borowiki, smażymy około 5 minut, aż będą miękkie, następnie dodajemy do soczewicy. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie się rumienić, dodajemy ocet, cukier i mieszamy, aż się rozpuści, dolewamy 100 ml oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut. Do soczewicy dodajemy pomidory, dymki i rukolę, mieszamy i podajemy.
Osobno serwujemy przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem.
- 200 g brązowej soczewicy
- mała cebula
- przekrojona
- marchewka - przekrojona
- łodyga selera naciowego
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- ząbek czosnku posiekany
- 150 ml oliwy
- 450 g świeżych lub mrożonych borowików pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki octu z wina czerwonego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 plasterków pomidorów suszonych z oleju
- 4 dymki posiekane
- 300 g rukoli
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki