Paszteciki
- Ciasto:
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- Farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g fety
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- ewentualnie sól do smaku
Informacje o Paszteciki
-
Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca. Tak przygotowane paszteciki
-
Wypasione paszteciki
Francuskie paszteciki z camembertem i borówkami Ciasto francuskie: 40 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju słonecznikowego, szczypta soli, 2 łyżki letniej wody, 40 dag masła, 1 krążek sera camembert, 1 słoiczek borówek Możemy
-
Menu dnia
na imprezę - przygotuj wówczas paszteciki na "jeden kęs", które można jeść bez sztućców. Zobacz przepis na paszteciki z kiełbasą . Na deser lub na słodką kolację. W wersji "dla dorosłych", do dosmaczenia naleśników zamiast koniaku możesz użyć rumu lub likieru pomarańczowego, np
-
Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski
. Autor: Robert Sowa Z kiełbasy można przygotować także farsz do pieczonych pierożków lub pasztecików - zobacz na przykład nasz przepis na Saussage rolls (paszteciki z kiełbasą) . W poniższym przepisie, wędzonego kurczaka możesz zastąpić pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi pieczarkami (powinno
-
Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami
Na początek proponujemy sycący, aromatyczny krem z buraków. Pyszny z odrobiną słodkiej śmietanki oraz chrupiącą dymką. Zupa krem z buraków 800 g buraków 6 szklanek (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego 5 łyżek (ok. 80 g) masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jabłka 4/5 szklanki (200 ml) białego
-
Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]
Kruche ciasto: kisz (quiche) Kisz (quiche) to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Brzmi z francuska, jednak oryginalny kisz nie został wymyślony we Francji. Samo słowo wywodzi się z niemieckiego kuchen, czyli "ciasto". Pierwotna wersja kiszu bazowała na cieście chlebowym. N
-
Najlepsze świąteczne przepisy [WYNIKI KONKURSU]
przepis "Piernik z pianką śliwkową" * Julianny B. za przepis "Paszteciki z kapustą i pieczarkami"
-
Najlepsze przysmaki na święta - tylko z Winiary!
suszonych borowików zamknięty w tej niewielkiej kostce umożliwi przygotowanie idealnej wigilijnej kapusty z grochem, pasztecików, czy pysznego farszu do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Cena: ok. 2,50 zł
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki