Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort ziemniaczany
Tort ziemniaczany - składniki:
Tort ziemniaczany - sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Po obraniu ubijamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę szynkę, ser i mozzarellę lub provolone, roztrzepane jajka oraz sól. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Dodajemy oliwę, aby odrobinę ją rozrzedzić. Ścianki prostokątnego naczynia do pieczenia smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą, wlewamy przygotowaną masę. Kilka razy uderzamy naczyniem o stół, aby wyrównać masę. Posypujemy startą gałką muszkatołową i odrobiną bułki tartej. Tort ziemniaczany wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut do powstania na powierzchni złotej skorupy. Przed podaniem pozostawiamy na chwilę do stężenia.
Legenda głosi, że tort ziemniaczany po raz pierwszy powstał w Neapolu w XVIII wieku dla małżeństwa Ferdynanda I Burbona i Marii Karoliny.
- 5 ziemniaków
- 150 g gotowanej szynki
- 150 g sera mozzarella lub provolone
- 70 g sera tartego (np. parmezanu)
- 3 jajka
- 5 łyżek oliwy
- sól
- masło
- bułka tarta
- gałka muszkatołowa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki