Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe na piwie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe na piwie - składniki:
Ciasto czekoladowe na piwie - sposób przygotowania: Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i piwem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przesiać mąkę i wymieszać z sodą. Lekko ubić jajka, dodać śmietanę. Wlać jajka ze śmietaną do wymieszanych już piwa, masła i czekolady. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, aby nie było grudek. Wziąć 2 formy do pieczenia, posypać lekko mąką. Wlać ciasto do foremek, dzieląc ciasto równomiernie na dwie części. Piec w piekarniku około 35-40 minut, w zależności od rozmiaru form. Krem: Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać piwo i wymieszać. Zostawić żeby wystygło. W dużej misce wymieszać serek, wanilię i kakao. Dodać 100 g cukru pudru i wymieszane już ze sobą piwo, czekoladę i masło. Stopniowo dodawać cukier puder, aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Posmarować ciasto.

Informacje o Ciasto czekoladowe na piwie

  • Jak wykorzystać piwo w kuchni?

    Jak wykorzystać piwo w kuchni?

    drugi deser robi się podobnie do tradycyjnej włoskiej receptury. Jedyna różnica polega na tym, że biszkopty macza się w ciemnym piwie, a nie kawie. Przepisów na ciasto czekoladowe na piwie jest wiele. Godny polecenia jest ten przypominający w smaku brownie. Ciasto czekoladowe na piwie 2,5 tabliczki