Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z tofu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z tofu - składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)
  • Nadzienie i dodatki:
  • tofu tradycyjne naturalne
Pierogi z tofu - sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać tofu, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
4 sposoby na zawijanie pierogów