Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango
Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango - składniki:
Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango - sposób przygotowania:
Ciasto: W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.
Masa kiwi: Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.
Masa mango: Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.
Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!
- Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 360 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 300 ml oleju rzepakowego
- 500 ml kefiru
- Masa kiwi:
- 4 kiwi
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina mleka (tylko tyle żeby rozpuściła się nam mąka)
- 1 żółtko
- 300 g miękkiego masła
- Masa mango:
- 2 dojrzałe mango
- 6-7 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina mleka
- 1 żółtko
- 100 ml śmietanki kremówki
- 300 g miękkiego masła
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki