Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierniczki z ciasta długo dojrzewającego

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Pierniczki z ciasta długo dojrzewającego - składniki:
Pierniczki z ciasta długo dojrzewającego - sposób przygotowania: Miód, cukier i masło powoli podgrzewać doprowadzając koniec, końców do wrzenia. Studzimy mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły. Do misy wsypać mąkę, jajko, przyprawę do piernika. Dodać sodę rozpuszczona w mleku oraz miodową mieszankę. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszać. Ciasto przełożyć do emaliowanego gara i wynieść w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) i zapomnieć o nim na przynajmniej 4 tygodnie. Po tym czasie ciasto staje się sprężyste i zwarte. Rozwałkowujemy je na lekko oprószonej mąką stolnicy na około 2-3 mm. Wycinamy pożądane wzory i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 8-10 minut w temp. 170 stopni. (Układamy w szczelnym pojemniku na kilka dni, aż zmiękną - można to przyspieszyć wkładając do pojemnika ćwiartki jabłka). Jeśli mamy taką chęć możemy je polukrować ale zapewniam że saute są przepyszne:)
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba