Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami - składniki:
Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami - sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie, równe części. Ciastem wykleić sporą formę (około 25 x 35 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postąpić z drugą warstwą. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać budynie i cukier. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Budyń nakryć folią spożywczą i wynieść w chłodne miejsce do wystygnięcia. Masło rozbić mikserem na puszystą masę, dodawać stopniowo schłodzony budyń. Gdy składniki się połączą wlać alkohol i jeszcze chwilkę miksować. Pierwszy blat ciasta ułożyć w brytfannie. Posmarować równomiernie połową powideł. Na powidła wylać krem budyniowy. Wygładzić wierzch i przykryć drugim blatem (lekko dociskając) który uprzednio także posmarowaliśmy powidłami (powidłami do dołu). Polewa: Czekoladę pognieść na mniejsze kawałki. Rozpuścić razem z masłem na małym ogniu (ew. w mikrofalówce). Ciepłą masę wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić na całej powierzchni nożem. Ciasto ulokować w lodówce. Tam najlepiej jak spędzi około 48h. Wtedy blaty zmiękną, krem stężeje i ciasto będzie cieszyło nasze kubki smakowe:)
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba