Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krokiety warzywne z bryndzą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krokiety warzywne z bryndzą - składniki:
Krokiety warzywne z bryndzą - sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Połowę brokuła blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie, po czym wyjmujemy, dobrze osączamy i dzielimy na różyczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwierć plasterki i smażymy na łyżce oleju. Ziemniaki, cebulę i różyczki brokuła przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy lekko ubite jajka z dużą szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. Do nieco już wystudzonej zmielonej masy, ucierając, dodajemy porcjami bryndzę. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę i starannie ucieramy. Następnie odrywamy po kawałku tak przyrządzonego ciasta i formujemy nieduże podłużne krokiety. Obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smażymy ze wszystkich stron na oleju na jasnozłoty kolor.

Informacje o Krokiety warzywne z bryndzą

  • Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

    Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

    krokietów będzie pikantna surówka, na przykład z kiszonej kapusty lub papryki pokrojonej w cienkie paseczki. Jeśli chcesz, możesz podawać je z ulubionym sosem, np. ziołowym, czosnkowym lub pomidorowym. Krokiety warzywne z bryndzą 1 kg sypkich ziemniaków 1/2 brokuła duża cebula olej do smażenia 2-3

  • Brokuły - nie tylko zupa krem [7 PRZEPISÓW]

    Brokuły - nie tylko zupa krem [7 PRZEPISÓW]

    jogurtowym sosem, na przykład z dodatkiem czosnku lub ziół. Krokiety warzywne z bryndzą 1 kg sypkich ziemniaków 1/2 brokuła duża cebula olej do smażenia 2-3 jajka pieprz sól 200 g bryndzy 3-5 łyżek mąki bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko

  • Kotlet nie musi być z mięsa

    Kotlet nie musi być z mięsa

    uważać, aby ziarna sezamu się nie przypaliły, ponieważ w takim przypadku staną się gorzkie. Krokiety warzywne z bryndzą 1 kg sypkich ziemniaków 1/2 brokuła duża cebula olej do smażenia 2-3 jajka pieprz sól 200 g bryndzy 3-5 łyżek mąki bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania łyżka oleju