Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż z krewetkami - składniki:
Ryż z krewetkami - sposób przygotowania: Gotujemy ryż na sypko. Rozmrażamy krewetki, opłukujemy pod wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Biała część pora kroimy w cienkie paski, obrane marchewki w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w niewielkie paski. Jajka roztrzepujemy w misce z odrobiną soli. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju sojowego. Smażymy na nim chwilę jajka, aż się zetną. Zdejmujemy z patelni na talerz. Na tej samej patelni na kolejnej łyżce oleju smażymy krewetki ? porcjami na dużym ogniu. Dodajemy marchewki, pory i paprykę. Po chwili zdejmujemy z patelni. Na reszcie oleju podsmażamy ugotowany ryż. Dodajemy warzywa i ścięte jajka, przyprawiamy. Potrawy typu miszmasz wyglądają apetyczniej podane na dekoracyjnych talerzach lub w kolorowych miseczkach.
Krewetki w kokosowej panierce

Informacje o Ryż z krewetkami

  • Inne oblicze herbaty

    Inne oblicze herbaty

    3 minuty. Krewetki w owocowo-korzennym wydaniu z dodatkiem aromatyzowanej herbaty - bogactwo smaków gwarantowane! Gotowe krewetki podaj ze smażonym ryżem. Smażone krewetki z naparem z pomarańczowej herbaty, kardamonem, chilli i owocami 400 g oczyszczonych krewetek Black Tiger 16/20 2 łyżki