Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bakłażany z parmezanem a la rodzina Siracusów (Melanzane alla parmigiana versione la famiglia Siracusa)
Bakłażany z parmezanem a la rodzina Siracusów (Melanzane alla parmigiana versione la famiglia Siracusa) - składniki:
Bakłażany z parmezanem a la rodzina Siracusów (Melanzane alla parmigiana versione la famiglia Siracusa) - sposób przygotowania:
Pociąć bakłażany na plastry o grubości mniej więcej 5 cm. Każdy posypać solą i zostawić pod obciążeniem na 2 godziny, następnie dokładnie umyć i wysuszyć. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, a gdy zacznie się dymić, położyć bakłażany i smażyć, aż lekko zbrązowieją z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Nalać nieco oliwy do rondla. Smażyć ząbek czosnku, aż zacznie zmieniać kolor, dodać pomidorową passatę, następnie dusić łagodnie na wolnym ogniu przez 45 minut. Przyprawić i pozwolić, by całkowicie wystygła.
Ułożyć plastry bakłażanów na półmisku, na bieżąco smarując każdy pikantnym sosem pomidorowym i posypując listkami bazylii i startym parmezanem.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki