Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami - składniki:
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i gotować przez około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i odstawić, aby nieco przestygły. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Dodać mielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę marchewką, doprawić papryką, solą i pieprzem i usmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć masę mięsną. Przykryć warstwą pokrojonych w plasterki ziemniaków. Śmietanę wymieszać z serem, lekko doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos wyłożyć na ziemniaki. Potrawę zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- 500 g mięsa mielonego
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- około 15-20 dkg startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki