Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z cukinii i ryżu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Zapiekanka z cukinii i ryżu - składniki:
Zapiekanka z cukinii i ryżu - sposób przygotowania: Do dania należy wybrać średnie cukinie, w ich wnętrzu nie było zbyt dużych i twardych ziaren. Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Lekko osolić i zostawić na sicie na około 0,5 godziny, aby odciekły. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy (około 1-2 łyżki). Kiedy będzie gorący, przesmażyć na nim czosnek z cebulą (powinna się zeszklić). Dodać ryż i przesmażyć, aż się lekko zezłoci (w razie potrzeby można dodać jeszcze nieco oliwy). Następnie dodać plasterki cukinii. Chwilę poddusić i zalać wszystko wywarem lub bulionem. Dusić (bez przykrycia) na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż lub odparuje (jeśli ryż nadal jest twardy, należy podlać potrawę wodą i poczekać, aż ziarna odpowiednio zmiękną). Naczynie zdjąć z ognia. Doprawić do smaku, a następnie dodać śmietanę i około 2/3 startego żółtego sera. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do niego masę ryżowo-cukiniową, tak, aby na wierzchu były plasterki cukinii. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut (do zezłocenia wierzchu). Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Rada: zamiast śmietany, do przygotowania dania można wykorzystać także jogurt naturalny. Mieszaninę można także wzbogacić, dodając do niej jedno jajko.