Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta tatin z pomidorami i bazylią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta tatin z pomidorami i bazylią - składniki:
Tarta tatin z pomidorami i bazylią - sposób przygotowania: Na patelni (którą można wkładać do piekarnika) ułożyć dosyć ciasno umyte i przekrojone na połówki pomidorki, skórką do dołu. Polać je około 1 łyżką oliwy, posypać cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewać ok. 3-5 minut na niezbyt dużym ogniu (nie mieszamy!). Następnie zdjąć patelnię z ognia. Pomidorki nakryć ciastem francuskim, dociskając je dokładnie na brzegach. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15-20 minut (ciasto musi się zezłocić). Po upieczeniu przykryć talerzem i odwrócić. Podawać posypaną listkami bazylii.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta