Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową - składniki:
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową - sposób przygotowania: Zrobić marynatę do piersi, czyli wymieszać razem wszystkie składniki. Piersi z kurczaka posmarować z obu stron marynata i odstawić na 30 minut. Kalafior porwać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. W międzyczasie zrobić sałatkę. Do miski dodajemy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, awokado, drobno posiekane chilli, cebule w piórka i kalafior. W malej miseczce wymieszać olej, sok z limonki, pomarańczy i ocet. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Następnie rozgrzać grilla i obrumienić na nim piersi przez 3 minuty. Rozgrzać masło na patelni, dodać kurki, doprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Przykryć, odstawić. Cukinie pokroić w plasterki, cebule w piórka, a seler naciowy (po obraniu z cienkich wąsów) na półksiężyce. Chilli drobno posiekać. z folii aluminiowej zrobić 3 duże kwadraty. Środek każdego posmarować reszta marynaty z piersi. ułożyć po kilka kawałków cukinii, cebuli i selera. Na to położyć piersi z kurczaka, na wierzch piersi ułożyć znowu trochę cebuli, cukinii, posypać papryczka chili i po 2 kawałki sera gorgonzola. Wszystko szczelnie zakryć i wstawić ponownie na grilla. piec w zależności od rodzaju grilla ok 5 minut. Zdjąć, otworzyć sakiewkę i do środka włożyć kawałki sera gorgonzola, bo ten, który był w środku się roztopił na pyszny sos oraz kurki. Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem. Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com