Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina z serem pleśniowym i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Terrina z serem pleśniowym i orzechami - składniki:
Terrina z serem pleśniowym i orzechami - sposób przygotowania: Orzechy prażymy, posypujemy cukrem, karmelizujemy 3 minuty. Wkładamy do miski z solą, kuminem, kardamonem i pieprzem, przykrywamy i potrząsamy, aby przyprawy oblepiły orzechy. Następnie siekamy. Keksówkę wyściełamy folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Odkładamy 100 g sera pleśniowego, resztę miksujemy na gładką masę z serem kozim, twarożkiem i masłem. Dodajemy dymkę i brandy. Mieszamy natkę i szczypiorek. Na dnie formy rozsmarowujemy 1/3 masy serowej. Posypujemy połową pokruszonego sera pleśniowego, potem połową orzechów, na koniec łyżką mieszanki pietruszki i szczypiorku. Powtarzamy. Na wierzchu rozsmarowujemy masą serową. Wystającymi brzegami folii przykrywamy wierzch terriny, wstawiamy na noc do lodówki. Gdy terrina zastygnie, wyjmujemy ją ostrożnie z formy i zdejmujemy folię.