Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Markizy z kremem cytrynowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Markizy z kremem cytrynowym - składniki:
Markizy z kremem cytrynowym - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Ucieramy masło z cukrem, wbijamy jajko i dodajemy wanilię. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąkę. Z ciasta lepimy 2 wałki o średnicy 5-6 cm, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. W rondelku podgrzewamy sok i skórkę z cytryny z masłem, cukrem, mąką i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia. Ubijamy lekko żółtka, dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, ucieramy i dodajemy do reszty kremu. Na małym ogniu, stale ucierając, podgrzewamy masę 2-3 minuty - do zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią (inaczej zrobi się kożuch). Studzimy. W tym czasie kroimy wyjęte z lodówki wałki ciasta w półcentymetrowe plasterki (resztki ciasta wkładamy do lodówki), układamy je na dwóch blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami, bo trochę urosną. Blachy wsuwamy na dolny i środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciastka 10 minut. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami. Gotowe ciastka studzimy na blasze. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Ostudzone ciastka przekładamy porcjami masy cytrynowej.