Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto - składniki:
Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto - sposób przygotowania: Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i oprószamy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Uwaga: jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować domowe pesto, miksując 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, 1,5 szklanki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy i 4 szklanki liści bazylii. Rady: Ciasto francuskie warto mieć zawsze w zapasie. Wystarczy wyjąć je rano z zamrażalnika, aby wieczorem mieć pod ręką doskonałą bazę do przyrządzenia różnych potraw. Niestety, jest kaloryczne, dlatego lepiej się nim nie przejadać.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty