Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto
Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto - składniki:
Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto - sposób przygotowania:
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon.
Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i oprószamy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Uwaga: jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować domowe pesto, miksując 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, 1,5 szklanki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy i 4 szklanki liści bazylii.
Rady: Ciasto francuskie warto mieć zawsze w zapasie. Wystarczy wyjąć je rano z zamrażalnika, aby wieczorem mieć pod ręką doskonałą bazę do przyrządzenia różnych potraw. Niestety, jest kaloryczne, dlatego lepiej się nim nie przejadać.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki
- pesto (zielonego lub czerwonego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki