Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Granita kawowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Granita kawowa - składniki:
Granita kawowa - sposób przygotowania: Cukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw do ostygnięcia. Wlej do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstaw na 3-4 godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrap ją łyżką i wymieszaj z resztą niezamrożonej kawy.Czynność powtarzaj, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przypraw cukrem do smaku, przełóż do pucharków i podawaj z ubitą śmietaną. Rada: kremówka jest wystarczająco słodka, można ubijać ją bez cukru, ewentualnie z dodatkiem odrobiny wanilii.

Informacje o Granita kawowa

  • Kawa na ławę

    Kawa na ławę

    , Granita - kawowy deser i Kawa z cynamonem .

  • Menu dnia na ochłodę

    Menu dnia na ochłodę

    , np. kiwi (zobacz wideo poniżej treści przepisu). Granita kawowa 3 łyżki cukru 1 litr mocnej kawy 200 ml śmietany kremówki Cukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw do ostygnięcia. Wlej do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstaw na 3-4 godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu

  • Kawa na ciepło i zimno

    Kawa na ciepło i zimno

    chłodów i lubią kawę na zimno, polecamy kawową granitę. Deser ten pochodzi z Sycylii i zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem soków owocowych (np. cytrynowego), ale także kakao czy kawy. Granita kawowa 3 łyżki cukru 1 litr mocnej kawy 200 ml śmietany kremówki Cukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw

  • Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    : Okazje.info Granita to klasyczny włoski deser, przypominający nieco sorbet. Najczęściej przygotowuje się go w wersji kawowej, cytrusowej lub migdałowej. Świetnie chłodzi i gasi pragnienie. Granita kawowa 200 ml cukru pudru 1 i 1/4 l espresso lub bardzo mocnej kawy Do rondla wsyp cukier i dolej 25

  • Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    wersji. Granitę - deser rodem z Włoch - możesz przygotować na przykład z kawy, a także herbaty (np. miętowej lub zielonej). Granita kawowa 200 ml cukru pudru 1 i 1/4 l espresso lub bardzo mocnej kawy Do rondla wsyp cukier i dolej 25 ml gorącej wody. Podgrzewaj, dopóki cukier się nie rozpuści, i gotuj