Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym
Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym - składniki:
Jabłka karmelizowane z musem waniliowo-sosnowym - sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na ósemki. Na patelni rozgrzej miód z miodem pitnym i sokiem z cytryny. Dodaj jabłka i podsmażaj, aż pokryją się karmelem.
100 g śmietanki i mleko podgrzej w rondelku, uważając, by się nie zagotowały. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką, połącz z podgrzanym mlekiem i śmietanką, cały czas mieszając, i zagotuj chwilę, by pozbyć się posmaku surowej mąki. Dodaj masło i aromat sosnowy. Odstaw na kilka minut, aby cała masa ostygła.
W międzyczasie ubij pozostałą śmietankę i odstaw do lodówki.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wysyp ją na blachę i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut. Wyjmij z pieca i odstaw kruszonkę do ostudzenia.
Kiedy masa jajeczna będzie miała temperaturę pokojową, dodaj do niej ubitą śmietankę i wymieszaj.
Odłóż kilka cząstek jabłek i pokrój w kostkę. Na dnie pucharków rozłóż pozostałe skarmelizowane jabłka, nałóż na wierzch porcję musu waniliowo-sosnowego. Posyp kruszonką i pokrojonymi jabłkami, udekoruj miętą.
- 1/2 kg jabłek
- 150 g miodu lipowego
- 50 g cukru kryształu
- 50 g miodu pitnego trójniaka
- świeża mięta
- 10 g soku z cytryny
- Mus:
- 250 g śmietanki 36 proc.
- 100 ml mleka 3.2 proc.
- 3 żółtka
- 20 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 4 g żelatyny
- 20 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 50 g aromatu sosnowego
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 10 ml oleju lnianego
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki