Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków - składniki:
Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków - sposób przygotowania: Przygotuj kiszone ziemniaki: obierz je, pokrój w kostkę, zalej ciepłą wodą i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce (oznaką ukiszenia jest kwaskowaty zapach i piana na powierzchni). Po upływie doby ziemniaki odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj i odcedź. Dobrze ukwaszone ziemniaki po ugotowaniu są szkliste, twarde i mają kwaskowy smak. W przypadku zbyt małej kwasowości, pod koniec gotowania do ziemniaków dodaj zakwasu na barszcz biały. Fasolę zalej wodą i odstaw do namoczenia na 12 godzin. Następnie ugotuj, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na rumiano, dodaj do ziemniaków z fasolą i zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na tłuszczu po smażeniu boczku obsmaż kromki pumpernikla, będą potrzebne do podania potrawy. Podawaj ze skrzydełkami "maczugami".