Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków
Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków - składniki:
Torcik z pumpernikla i kiszonych ziemniaków - sposób przygotowania:
Przygotuj kiszone ziemniaki: obierz je, pokrój w kostkę, zalej ciepłą wodą i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce (oznaką ukiszenia jest kwaskowaty zapach i piana na powierzchni). Po upływie doby ziemniaki odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj i odcedź. Dobrze ukwaszone ziemniaki po ugotowaniu są szkliste, twarde i mają kwaskowy smak. W przypadku zbyt małej kwasowości, pod koniec gotowania do ziemniaków dodaj zakwasu na barszcz biały.
Fasolę zalej wodą i odstaw do namoczenia na 12 godzin. Następnie ugotuj, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na rumiano, dodaj do ziemniaków z fasolą i zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na tłuszczu po smażeniu boczku obsmaż kromki pumpernikla, będą potrzebne do podania potrawy.
Podawaj ze skrzydełkami "maczugami".
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki