Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z nadzieniem z wątróbki, sosem serowym i owocami w karmelu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z nadzieniem z wątróbki, sosem serowym i owocami w karmelu - składniki:
Pierożki z nadzieniem z wątróbki, sosem serowym i owocami w karmelu - sposób przygotowania: Wątróbkę oczyść, sparz wrzątkiem i drobno posiekaj. Przełóż ją do miski, dodaj mielone mięso, posiekaną nać pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka oraz soli zagnieć ciasto pierogowe. Ciasto pierogowe rozwałkuj, powycinaj z niego krążki, wypełnij je farszem i uformuj pierogi. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzucaj pierogi i gotuj ok. 10 minut. Ugotowane pierogi odcedź. Przygotuj sos: w małym garnku podgrzej bulion, dodaj pokruszony ser i śmietanę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem. Podgrzej cukier na suchej patelni, poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj owoce i krótko przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż wcześniej ugotowane pierożki. Serwuj po 3 pierogi udekorowane sosem serowym i owocami.