Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Orzeźwiający sorbet

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Orzeźwiający sorbet - składniki:
Orzeźwiający sorbet - sposób przygotowania: Owoce starannie umyć, osączyć i po usunięciu szypułek zmiksować z dodatkiem cukru (jego ilość dobrać według własnego gustu) i soków z cytrusów, przetrzeć przez sitko. Przełożyć powstały mus do czystego pojemnika przeznaczonego do zamrażania żywności i na 6 godz. wstawić do lodówki. W tym czasie przynajmniej 4-5 razy na chwilę wyjmować naczynie z zamrażalnika, miksować jego zawartość, by rozbić kryształki lodu (początkowo robić to co 30 min, potem stopniowo wydłużać te przerwy). Po ostatnim miksowaniu rozłożyć sorbet (łyżką do lodów) do szerokich kielichów lub do miseczek deserowych. Skropić brandy, udekorować listkiem mięty i od razu podawać.

Informacje o Orzeźwiający sorbet

  • Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    dobrze uzupełnia smak szarlotki na kruchym cieście, ale można z niego również szybko przygotować pełen smaku orzeźwiający sorbet. Sorbet rabarbarowy 40 dag rabarbaru 1/2 szklanki wody 12 dag cukru 1/2 butelki półsłodkiego wina musującego Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj wodę i