Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami - składniki:
Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami - sposób przygotowania: Trochę (1/10) makaronu odłożyć, a pozostały przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić, przełożyć do salaterki. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Rzodkiewki (2 zostawić do dekoracji) pokroić w zapałkę. Kiełki przelać wrzątkiem, osuszyć. Do salaterki z ugotowanym makaronem dodać krewetki, osączoną z zalewy dynię, kiełki i pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać drobno posiekaną czuszkę i dymkę wraz ze szczypiorem, imbir, oliwę, olej sezamowy, sok wyciśnięty z cytryny, wszystko wymieszać i doprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i ewentualnie jeszcze octem winnym. Polać tym sosem sałatkę, wymieszać. Przed podaniem udekorować cząsteczkami rzodkiewki, miętą, uprażonym na suchej patelni sezamem oraz pozostałym makaronem krótko obsmażonym w głębokim oleju i osączonym na papierowym ręczniku.
Krewetki w kokosowej panierce