Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Migdałowy wieniec świąteczny
Migdałowy wieniec świąteczny - składniki:
Migdałowy wieniec świąteczny - sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, odstawić. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka, stopione letnie masło, resztę mąki i cukru, mączkę migdałową oraz skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Potem rozwałkować na prostokątny placek. Masło utrzeć z cukrem i z cynamonem, rozsmarować na cieście, posypać posiekanymi rodzynkami, posiekaną skórką pomarańczową i owocami kandyzowanymi. Zrolować placek, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Zlepić brzegi rolady, formując wieniec, wierzch ponacinać. Gdy wieniec wyrośnie, piec go 35 min w 180°C. Wystudzony polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag zmielonych na mączkę migdałów
- 3 żółtka
- jajo
- 3/4 szklanki mleka
- 7 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 8 dag masła
- łyżeczka skórki otartej z wyszorowanej cytryny
- Nadzienie:
- ok. 8 dag masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- 10 dag rodzynek
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki owoców kandyzowanych
- Do dekoracji:
- gotowa polewa marcepanowa
- płatki migdałowe
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki