Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab pieczony z cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Schab pieczony z cebulą - składniki:
Schab pieczony z cebulą - sposób przygotowania: Mięso oddzielić od kości. W szerokim, płytkim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół. Do wrzątku włożyć schab i połamane na kawałki kostki schabowe. Gotować 15 min na małym ogniu, zdjąć z ognia, szczelnie przykryć, niech mięso powoli wystygnie w wywarze. Tymczasem cebule obrać, poprzekrawać wzdłuż na połówki, w część połówek wbić po jednym goździku. Wystudzony schab osuszyć, obficie oprószyć pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Ułożyć w brytfannie, obłożyć przekrojonymi cebulami (można je przytwierdzić do schabu drewnianymi wykałaczkami, polać pozostałym na patelni tłuszczem, dokładnie przykryć, wstawić do gorącego (180°C) piekarnika i piec, aż mięso będzie miękkie, a cebula lekko się zrumieni. Gotowy schab pokroić w plastry, obłożyć cebulą, polać niewielką ilością tłuszczu. Serwować z piure ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty i jabłka.