Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka pomarańczowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Nalewka pomarańczowa - składniki:
Nalewka pomarańczowa - sposób przygotowania: Owoce wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Ściąć z nich cienką skórkę, wrzucić ją do gąsiorka, wlać wódkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy. Wlać spirytus, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Z wody i cukru ugotować syrop i do gorącego powoli wlać przesączony przez gęsty filtr (do kawy lub z kilku warstw gazy) alkohol z gąsiorka. Przelać do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na dobę w ciemne miejsce. Tę nalewkę można podawać od razu.

Informacje o Nalewka pomarańczowa

  • Nalewki dla spóźnialskich

    Nalewki dla spóźnialskich

    pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia. Jeśli lubisz nalewki o lekkim, orzeźwiającym aromacie, ta pomarańczowa przypadnie ci do gustu. Bez żadnych dodatkowych przypraw. Nalewka pomarańczowa 3 pomarańcze litr wódki 200 ml spirytusu 100 ml wody 10 dag cukru Owoce wyszorować, sparzyć wrzątkiem