Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami - składniki:
  • 6 plastrów chudej wołowiny (np. antrykotu) grubości ok. 1.5 cm
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Masło sardelowe:
  • 4 łyżki masła
  • 2 filety anchois
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Do dekoracji:
  • zielone oliwki bez pestek
  • filety anchois
  • świeży estragon
Medaliony wołowe z masłem sardelowym i oliwkami - sposób przygotowania: Anchois przeznaczone na masło zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, po czym osączyć, osuszyć, posiekać, skropić sokiem z cytryny i utrzeć z masłem na puch. Oliwki osączyć. Pozostałe anchois przekroić wzdłuż na połowy. Estragon opłukać, zblanszować, odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć. Mięso posmarować oliwą i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni 2- 4 min. Usmażone medaliony oprószyć pieprzem i solą, ułożyć na ogrzanym półmisku. Na każdą porcję położyć trochę masła sardelowego. Przybrać danie pokrojonymi sardelami, estragonem i oliwkami. Podawać na gorąco.