Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kulki ryżowo -mięsne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kulki ryżowo -mięsne - składniki:
  • 2 szklanki średnio- lub krótkoziarnistego ryżu (np. arborio)
  • 2 połówki piersi kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 strąka świeżej papryczki chili
  • płaska łyżeczka oregano
  • 2 łyżki miodu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • sól
Kulki ryżowo -mięsne - sposób przygotowania: Mleko zagotować z 2 szklankami posolonej wody, wsypać ryż, ugotować. Mięso pokroić na 16 kostek. Chili i oregano umyć, bardzo drobno posiekać, wymieszać z miodem, następnie wymieszać tę pastę z pokrojonym mięsem, przykryć i wstawić do lodówki, by się marynowało. Ryż utrzeć z dwoma jajami. Z powstałej masy uformować 16 placuszków. Na środku każdego położyć kostkę mięsa, owinąć bokami placuszka i uformować niedużą kulkę. Obtoczyć kulki w rozkłóconych jajach i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawać gorące z sosem jabłkowo--pomarańczowym z porzeczkami lub żurawiną.