Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Medaliony cielęce
Medaliony cielęce - składniki:
Medaliony cielęce - sposób przygotowania:
Obierz szalotki i pokrój je w drobną kostkę. Łodygi selera umyj, pościągaj łykowate nitki, ponacinaj głęboko wzdłuż na krzyż, a potem drobno pokrój w poprzek włókien. Białą część pora też natnij na krzyż prawie do twardej piętki, a następnie umyj, osusz i pokrój na cienkie ćwierć- plasterki. Marchewkę oskrob i pokrój w drobną kostkę. Teraz w rondelku dość mocno rozgrzej łyżkę masła. Wsyp rozdrobnione warzywa i smaż je na średnim ogniu, mieszając, aż będą prawie miękkie. Potem wlej wino (2 łyżki zostaw), wywar z cielęciny i 100 ml wody. Wsyp połowę roztartej palcami szałwii, dopraw sos cukrem i pieprzem, wymieszaj i zagotuj. Mięso umyj, osusz, a potem pokrój ostrym nożem na 6 plastrów - każdy powinien ważyć ok. 15 dag. Potem rozklep je zaciśniętą w pięść dłonią, płytko ponacinaj brzegi każdego plastra (mniej więcej co 2 cm), by nie odkształciły się podczas smażenia. Oprósz medaliony z obu stron pozostałą pokruszoną szałwią, solą oraz pieprzem, przykryj i odstaw na bok. Oczyść grzyby i pokrój je w plastry, na połówki lub ćwiartki. Mrożone prawdziwki po wyjęciu z zamrażalnika opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, a gdy nieco zmiękną, pokrój. Następnie umyj i osusz listki szpinaku, odetnij z każdego ogonek. Obierz czosnek i czerwoną cebulę i jak najdrobniej je posiekaj. Umyj pomidory, ściągnij z nich skórkę. Pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki i z każdej łyżeczką usuń nasiona, a potem pokrój miąższ w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę sklarowanego masła. Na dość ostrym ogniu przyrumień każdy medalion najpierw z jednej strony, potem z drugiej strony. Zmniejsz płomień, polej medaliony tłuszczem z dna patelni, przykryj ją, zostawiając szparkę. Po 5 min przekręć wszystkie na drugą stronę i przykryj. Niech dochodzą przez następne 5 min. Przełóż je na półmisek i trzymaj w cieple. Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią pokrojone grzyby. Smaż je mieszając, aż sok, który puszczą, odparuje. Wtedy wlej oliwę, smaż jeszcze chwilę. Dorzuć posiekany czosnek i cebulę, a za 2 minuty szpinak i na końcu pomidory. Smaż wszystko, mieszając, aż cebula się zeszkli, a szpinak straci surowość. Teraz postaw na ogniu rondelek z sosem. Resztą wina rozprowadź mąkę ziemniaczaną i, mieszając, wlej tę zawiesinę do wrzącego sosu. Mieszając, gotuj 2 minuty. Na każdym talerzu połóż trochę grzybów ze szpinakiem i pomidorami, na nich ułóż gorący medalion, polej go sosem.
- 90 dag ładnej polędwiczki cielęcej w kawałku lub w plastrach (ma ich być 6)
- 45 dag borowików (świeżych lub mrożonych)
- 2 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- 3 dojrzałe mięsiste pomidory
- 25 dag zdrowych listków szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- sklarowane masło do smażenia medalionów
- pieprz
- sól
- Sos:
- 2 szalotki
- małą marchewkę
- 1-2 łodygi selera
- biała część niedużego pora
- łyżka masła
- 320 ml czerwonego wina
- 4 łyżki esencjonalnego wywaru z cielęciny
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- po łyżeczce mąki ziemniaczanej i suszonej szałwii
- biały pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki