Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony cielęce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony cielęce - składniki:
Medaliony cielęce - sposób przygotowania: Obierz szalotki i pokrój je w drobną kostkę. Łodygi selera umyj, pościągaj łykowate nitki, ponacinaj głęboko wzdłuż na krzyż, a potem drobno pokrój w poprzek włókien. Białą część pora też natnij na krzyż prawie do twardej piętki, a następnie umyj, osusz i pokrój na cienkie ćwierć- plasterki. Marchewkę oskrob i pokrój w drobną kostkę. Teraz w rondelku dość mocno rozgrzej łyżkę masła. Wsyp rozdrobnione warzywa i smaż je na średnim ogniu, mieszając, aż będą prawie miękkie. Potem wlej wino (2 łyżki zostaw), wywar z cielęciny i 100 ml wody. Wsyp połowę roztartej palcami szałwii, dopraw sos cukrem i pieprzem, wymieszaj i zagotuj. Mięso umyj, osusz, a potem pokrój ostrym nożem na 6 plastrów - każdy powinien ważyć ok. 15 dag. Potem rozklep je zaciśniętą w pięść dłonią, płytko ponacinaj brzegi każdego plastra (mniej więcej co 2 cm), by nie odkształciły się podczas smażenia. Oprósz medaliony z obu stron pozostałą pokruszoną szałwią, solą oraz pieprzem, przykryj i odstaw na bok. Oczyść grzyby i pokrój je w plastry, na połówki lub ćwiartki. Mrożone prawdziwki po wyjęciu z zamrażalnika opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, a gdy nieco zmiękną, pokrój. Następnie umyj i osusz listki szpinaku, odetnij z każdego ogonek. Obierz czosnek i czerwoną cebulę i jak najdrobniej je posiekaj. Umyj pomidory, ściągnij z nich skórkę. Pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki i z każdej łyżeczką usuń nasiona, a potem pokrój miąższ w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę sklarowanego masła. Na dość ostrym ogniu przyrumień każdy medalion najpierw z jednej strony, potem z drugiej strony. Zmniejsz płomień, polej medaliony tłuszczem z dna patelni, przykryj ją, zostawiając szparkę. Po 5 min przekręć wszystkie na drugą stronę i przykryj. Niech dochodzą przez następne 5 min. Przełóż je na półmisek i trzymaj w cieple. Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią pokrojone grzyby. Smaż je mieszając, aż sok, który puszczą, odparuje. Wtedy wlej oliwę, smaż jeszcze chwilę. Dorzuć posiekany czosnek i cebulę, a za 2 minuty szpinak i na końcu pomidory. Smaż wszystko, mieszając, aż cebula się zeszkli, a szpinak straci surowość. Teraz postaw na ogniu rondelek z sosem. Resztą wina rozprowadź mąkę ziemniaczaną i, mieszając, wlej tę zawiesinę do wrzącego sosu. Mieszając, gotuj 2 minuty. Na każdym talerzu połóż trochę grzybów ze szpinakiem i pomidorami, na nich ułóż gorący medalion, polej go sosem.