Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Keks biszkoptowy

Autor
A A A
  • Keks biszkoptowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Keks biszkoptowy - składniki:
Keks biszkoptowy - sposób przygotowania: Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Bakalie wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do żółtek, wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąkę i mleko. Na koniec ubij na sztywno białka i delikatnie po trochu wymieszaj z ciastem. Przełóż do delikatnie natłuszczonej formy keksowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 1 godz., aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź w foremce. Przed podaniem wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Informacje o Keks biszkoptowy

  • Szybkie ciasto na święta

    Szybkie ciasto na święta

    Keks ma tę zaletę, że można do niego wedle uznania wsypać dowolne bakalie - np. same suszone owoce, albo wyłącznie orzechy. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem (zwykłym albo cytrynowym. Keks biszkoptowy 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 łyżeczka

  • Święta smakują bakaliami

    Święta smakują bakaliami

    zachowują jędrność. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Przepis na ten keks przyda się tym osobom, które przygotowania do świąt zostawiają zawsze na ostatnią chwilę. Trzeba tylko pamiętać, aby pianę z białek wymieszać z resztą ciasta bardzo delikatnie, dzięki czemu keks będzie wysoki i puszysty. Keks

  • Święta "last minute"

    Święta "last minute"

    ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info W porównaniu do innych świątecznych ciast, np. piernika czy strucli makowej, keks nie wymaga zbyt wiele pracy. Do jego przygotowania możesz użyć zarówno gotowej mieszanki bakalii, jak i ich własnej kompozycji. Keks biszkoptowy 5