Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z kremem mascarpone

Autor
A A A
  • Tort z kremem mascarpone

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Tort z kremem mascarpone - składniki:
  • ciasto:
  • 220 g miękkiego masła
  • 2 szklanki (440 g) cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (60 g) ciemnego kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (250 ml) mleka 3 proc.
  • masło do natłuszczenia tortownic
  • krem:
  • 2 łyżki (40 ml) bardzo mocnego espresso
  • 750 g serka typu mascarpone
  • 3/4 szklanki (120 g) cukru pudru
  • 80 ml likieru kawowego (lub normalnego espresso jeśli nie chcesz używać alkoholu)
  • polewa:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
Tort z kremem mascarpone - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej misce ubij na puszysty krem masło z cukrem (powinnaś ubijać około 10 minut, pamiętaj też, że masło powinno być miękkie). Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj pojedynczo jajka, a potem kolejno suche składniki i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na mniejszych obrotach miksera. Dwie tortownice lekko natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wygładź powierzchnię. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy i czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Przygotuj krem: serek wymieszaj (nie ubijaj) z cukrem pudrem i kawą. Przygotuj tort: każdy krążek ciasta przekrój na pół, aby otrzymać 4 okrągłe placki. Połóż jeden placek na talerzu, skrop 2 łyżkami likieru (lub kawy) i posmaruj kremem mascarpone. Na tym ułóż następny placek, ponownie skrop likierem i posmaruj kremem. Zakończ, kiedy cztery placki będą przełożone trzema warstwami kremu. Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką, aż powstanie gładki krem. Wystudź i posmaruj nim wierzch i brzegi ciasta.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości