Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort z kremem mascarpone
Tort z kremem mascarpone - składniki:
Tort z kremem mascarpone - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej misce ubij na puszysty krem masło z cukrem (powinnaś ubijać około 10 minut, pamiętaj też, że masło powinno być miękkie). Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj pojedynczo jajka, a potem kolejno suche składniki i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.
Dwie tortownice lekko natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wygładź powierzchnię. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy i czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
Przygotuj krem: serek wymieszaj (nie ubijaj) z cukrem pudrem i kawą.
Przygotuj tort: każdy krążek ciasta przekrój na pół, aby otrzymać 4 okrągłe placki. Połóż jeden placek na talerzu, skrop 2 łyżkami likieru (lub kawy) i posmaruj kremem mascarpone. Na tym ułóż następny placek, ponownie skrop likierem i posmaruj kremem. Zakończ, kiedy cztery placki będą przełożone trzema warstwami kremu.
Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką, aż powstanie gładki krem. Wystudź i posmaruj nim wierzch i brzegi ciasta.
- ciasto:
- 220 g miękkiego masła
- 2 szklanki (440 g) cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (60 g) ciemnego kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka (250 ml) mleka 3 proc.
- masło do natłuszczenia tortownic
- krem:
- 2 łyżki (40 ml) bardzo mocnego espresso
- 750 g serka typu mascarpone
- 3/4 szklanki (120 g) cukru pudru
- 80 ml likieru kawowego (lub normalnego espresso jeśli nie chcesz używać alkoholu)
- polewa:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki