Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kalafior zapiekany z sosem serowym

Autor
A A A
  • Kalafior zapiekany z sosem serowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (36 głosów)

Kalafior zapiekany z sosem serowym - składniki:
Kalafior zapiekany z sosem serowym - sposób przygotowania: Umytego kalafiora w całości obgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty, odcedź i przestudź. Następnie podziel go na różyczki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przygotuj sos: w dużym rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę. Mieszaj przez cały czas trzepaczką, aż mąka się zrumieni. Zwiększ płomień i nie przerywając mieszania zacznij dolewać mleko. Gotuj i mieszaj dalej ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Zmniejsz ogień, dodaj 2/3 startego sera i dokładnie wymieszaj - ser powinien się rozpuścić. Gotowym sosem serowym polej kalafiora, posyp pozostałą 1/3 sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż kalafior będzie złocisty, a sos będzie bulgotał.

Informacje o Kalafior zapiekany z sosem serowym

  • Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    . Aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj do niego nieco gałki muszkatołowej i/lub imbiru. Kalafior zapiekany z sosem serowym 1 duży kalafior 1/4 kostki (50 g) masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki (500 ml) mleka 200 g tartego żółtego sera typu Cheddar lub Gouda sól Umytego kalafiora w

  • Sos serowy - nie tylko do makaronu

    Sos serowy - nie tylko do makaronu

    : Okazje.info Znudził Ci się kalafior w bułce tartej? Polecamy wersję zapiekaną z kremowym, serowym sosem. Oprócz kalafiora w ten sam sposób możesz także przygotować brokuł, lub też urozmaicić zapiekankę o inne warzywa, np. czerwoną paprykę, bakłażana czy cukinię. Kalafior zapiekany z sosem serowym 1

  • Kalafior w roli głównej

    Kalafior w roli głównej

    Fackelmann Wyciskarka do czosnku 3 in 1 w okazje.info Dobry dodatek do dania głównego, na przykład kotletów lub pieczonej ryby. Kalafior zapiekany z sosem serowym 1 duży kalafior 1/4 kostki (50 g) masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki (500 ml) mleka 200 g tartego żółtego sera