Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z dyni z gęsiną, imbirem i gruszką

Autor
A A A
  • Zupa z dyni z gęsiną, imbirem i gruszką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zupa z dyni z gęsiną, imbirem i gruszką - składniki:
Zupa z dyni z gęsiną, imbirem i gruszką - sposób przygotowania: Dynię umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Cebulę, ziemniaki i imbir obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przesmaż w garnku na oleju, aby ziemniaki lekko zmiękły, następnie dodaj bulion i gotuj, aż warzywa się rozgotują. Pod koniec gotowania dodaj obraną i drobno pokrojoną pomarańczę i gotuj jeszcze ok. 2 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez grube sito, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli krem będzie za gęsty, dodaj więcej bulionu. Dopraw śmietaną wg uznania i wymieszaj. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę i podduś na 20 g masła, aż lekko zmięknie. Na drugiej patelni na pozostałym maśle przesmaż pokrojone w cienkie paseczki mięso i wymieszaj z gruszką. Podziel mięso na porcje i rozłóż pośrodku talerzy. Ostrożnie wokół mięsa wylej krem z dyni. Udekoruj listkami kolendry i skrop olejem z pestek dyni.
Zwiastun jesieni: krem z dyni