Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Panierowane brokuły w sosie śliwkowo-chrzanowym

Autor
A A A
  • Panierowane brokuły w sosie śliwkowo-chrzanowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Panierowane brokuły w sosie śliwkowo-chrzanowym - składniki:
Panierowane brokuły w sosie śliwkowo-chrzanowym - sposób przygotowania: Przygotuj sos: na patelni skarmelizuj miód, dodaj wydrylowane śliwki, czerwone wino i goździki. Dopraw solą, a po wystudzeniu zmiksuj i wymieszaj z chrzanem. Brokuły podziel na różyczki i obierz końcówki łodyżek, a następnie sparz we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, wystudź. Jajka wymieszaj ze śmietaną i solą. Migdały zmiel i wymieszaj z panierką gruboziarnistą. Brokuły obtocz w mące kukurydzianej (panierka osuszająca) i zanurz w mieszaninie jajek i śmietany (panierka mokra). Następnie obtocz w panierce gruboziarnistej wymieszanej ze zmielonymi migdałami (panierka zewnętrzna końcowa). Smaż w głębokim tłuszczu, w oleju słonecznikowym rozgrzanym do 180 st. C, aż panierka się zrumieni. Usmażone brokuły podawaj z sosem śliwkowo-chrzanowym.