Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną
Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną - składniki:
Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną - sposób przygotowania:
przepis na 4 porcje
Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: czekoladę pokrusz, odłóż niewielką część do dekoracji, resztę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (powinno mieć temperaturę około 50 st. C). Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową.
Konfiturę wymieszaj z nalewką. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie chłodził się torcik, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem, na wierzch rozłóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: w rondelku wymieszaj mleko z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymiesza i na koniec dodaj masło, połącz z resztą polewy.
Schłodzony deser wyjmij z foremek, polej polewą czekoladową (może użyć też gotowej polewy) i udekoruj owocami żurawiny oraz posiekaną czekoladą.
- biszkopt:
- 50 g mączki migdałowej
- 50 g cukru pudru
- 10 g mąki pszennej tortowej
- 1 - 2 (60 g) białka
- 40 g cukru
- mus:
- 200 g mlecznej czekolady
- 60 g mleka (w temp. 50 st. C)
- 400 g śmietanki 35 proc.
- polewa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 130 g śmietany 30. proc.
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 100 g konfitury żurawinowej
- 10 ml nalewki z żurawin
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki