Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną

Autor
A A A
  • Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną - składniki:
Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną - sposób przygotowania: przepis na 4 porcje Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut. Przygotuj mus: czekoladę pokrusz, odłóż niewielką część do dekoracji, resztę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (powinno mieć temperaturę około 50 st. C). Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową. Konfiturę wymieszaj z nalewką. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie chłodził się torcik, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem, na wierzch rozłóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przygotuj polewę: w rondelku wymieszaj mleko z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymiesza i na koniec dodaj masło, połącz z resztą polewy. Schłodzony deser wyjmij z foremek, polej polewą czekoladową (może użyć też gotowej polewy) i udekoruj owocami żurawiny oraz posiekaną czekoladą.