Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami

Autor
A A A
  • Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami - składniki:
Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami - sposób przygotowania: Przygotuj deklas bezowy: do miski przesiej mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki i cukru, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż na rozłożony na blasze pergamin i np. za pomocą szpryc uformuj 2 krążki o średnicy 16 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 25 minut. Następnie ostudź w piekarniku. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W kolejnej miksuj przez chwilę serek mascarpone, żeby był puszysty, następnie stopniowo dodawaj ubite żółtka z cukrem, a na koniec całość ręcznie, najlepiej rózgą, nie mikserem - połącz z bitą śmietaną i dodaj jeżyny. Gotowy krem nałóż na jeden ostudzony spód bezowy, na wierzch połóż drugi. Udekoruj świeżymi jeżynami. Rada: Bezy możesz przygotować kilka dni wcześniej - należy je wtedy przechowywać w kartonowym pudełku w ciemnym, chłodnym miejscu. Gotowy deser musi stać w lodówce. Z powodu wilgoci, po dwóch dniach będzie robił się miękki. Możesz tego uniknąć, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu wilgotnego powietrza.

Informacje o Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami

  • Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

    Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

    owocowej, jak i czekoladowej. Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami Beza: 5 (200 g) białek 185 g cukru 110 g cukru pudru 150 g mączki migdałowej Krem: 3 żółtka 40 g cukru 150 g serka mascarpone 100 g śmietany 30 proc. 150 g jeżyn Przygotuj deklas bezowy: do miski przesiej mączkę

  • Desery z kremem

    Desery z kremem

    Szkop Tort dacquoise - w języku polskim nazywany czasem deklasem - to deser przygotowywany z blatów bezowo-migdałowych, przekładanych bitą śmietaną lub kremem na jej bazie oraz owocami. Jeżyny w tym przepisie możesz zastąpić np. malinami. Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami Beza: 5 (200 g