Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremowe risotto z gorgonzolą

Autor
A A A
  • Kremowe risotto z gorgonzolą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Kremowe risotto z gorgonzolą - składniki:
  • 400 g ryżu (najlepiej do risotto: Arborio lub Carnaroli)
  • 100 g masła
  • 1 mała cebula
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 60 g sera gorgonzola
  • pieprz
Kremowe risotto z gorgonzolą - sposób przygotowania: W rondlu o dużej średnicy rozgrzej połowę masła i podduś na nim posiekaną cebulę (nie rumień jej). Dodaj ryż i dokładnie mieszaj, przesmażając chwilę, aż stanie się szklisty. Dolej wino i odparuj je. Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Kontynuuj dolewanie bulionu, aż ryż będzie na granicy twardości i miękkości. Dodaj wtedy pokruszoną gorgonzolę bez skórki i dokładnie wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści, zdejmij rondel z ognia i delikatnie wmieszaj pozostałe masło. Podawaj od razu ze świeżo mielonym pieprzem.