Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitury z zielonych pomidorów

Autor
A A A
  • Konfitury z zielonych pomidorów

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Konfitury z zielonych pomidorów - składniki:
  • 1 kg małych zielonych niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny)
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki araku lub spirytusu
  • 1 łyżka posiekanej
  • smażonej skórki z pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
Konfitury z zielonych pomidorów - sposób przygotowania: Umyte pomidory podziel na ćwiartki, skrop alkoholem i odstaw na 12 godzin. Przygotuj syrop: do rondla wlej 250 ml wody, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Ściągnij z wierzchu szumowiny. Do wrzącego syropu wrzuć pomidory razem z sokiem, który puściły, i smaż przez 5 min na małym ogniu. Odstaw pomidory w rondlu na kolejne 12 godzin. Następnego dnia ponownie smaż pomidory, aż będą szkliste. Podczas smażenia często ściągaj szumowiny. Pod koniec smażenia dodaj skórkę pomarańczy i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Ostudzone konfitury przełóż do wyparzonych słoików i zamknij. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Konfitura najlepiej smakuje z żytnim pieczywem.